Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Grenzen stellen

Oeps, pardon, ik dacht dat dit nog bij de weg hoorde! Je hoort soms de raarste smoezen van mensen die zich ‘vergissen’ en niet ‘weten’ dat ze zich op iemands erf bevinden.

Daar zouden we een hele waslijst mee kunnen vullen maar dat doen we niet. We kunnen onze tijd – en die van jou – beter besteden door met een oplossing te komen. Want die hebben we. Meerdere zelfs! Waar de een vooral praktisch is, is de ander ook nog eens een lust voor het oog. ‘t Is maar wat je er zelf van maakt, natuurlijk. Hopelijk bieden onderstaande voorbeelden je dan ook de nodige inspiratie, evenals de uiteindelijke oplossing voor je probleem!

Tuinhekken en -deuren

Ook al hebben we het voornamelijk over het ontzeggen van toegang, die moet er natuurlijk wel zijn voor de mensen die je op bezoek vraagt. En voor jezelf, natuurlijk! Oftewel, ergens in je omheining, op een logische plek, moet een tuinhek of -deur komen. En die kies je uiteraard uit van een materiaal en een specifieke samenstelling die helemaal passen bij jouw tuin. Voor de een zal het daarom een metalen poort zijn, terwijl een andere weer voor hout kiest. Ga in ieder geval voor een exemplaar dat qua formaat overeenkomt met je omheining.

Beschoeiing

Grenzen bestaan niet alleen aan de rand van je erf maar ook in je tuin zelf. Denk aan de borders van je vijver en ophogingen in de vorm van een slootwal of damwand. Hiervoor kun je geprefabriceerde schotten gebruiken die in diverse afmetingen beschikbaar zijn. Hoogteverschillen in je tuin maken van jouw zelf aangelegde paradijs meteen heel iets anders dan je gewend bent. Kies voor planken die je eenvoudig in elkaar klikt wanneer je nog niet helemaal zeker bent van de uiteindelijke hoogte.

Rondhout

Geef je grens aan hoe je wilt wanneer je van handige kastanje palen gebruik maakt. Zo kun je ze heel dicht tegen elkaar aan timmeren en er een wand van samenstellen of er gaas dan wel prikkeldraad tussen spannen. In beide gevallen geef je een duidelijk signaal af! Je kunt ze ook iets vriendelijker maken door er touw of jute tussen te spannen. Zolang de constructie maar stevig is.