Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Huis verbouwen? Gebruik dan wel het juiste materiaal

Wanneer je zelf aan de slag gaat met klussen in huis,  bijvoorbeeld een nieuwe vloer leggen of een tussenwand plaatsen, dan kun je hiervoor de meest uiteenlopende materialen voor gebruiken. Een van de meest aan te bevelen materiaalsoorten die geschikt zijn voor met name vloeren, wanden en daken, is constructiemultiplex. Dit materiaal is uitstekend geschikt, mede doordat het makkelijk te bewerken is en voorzien van groeven, zodat de platen eenvoudig in elkaar te schuiven zijn.

Degelijke basisplaten voor je nieuwe vloer

Om een vloer te leggen worden vaak basisplaten gebruikt. Die moeten makkelijk op maat gemaakt kunnen worden, licht zijn en makkelijk te monteren. Underlayment, de meer gangbare naam voor constructiemultiplex is hiervoor uitermate geschikt. Er bestaan verschillende soorten maten underlayment en voor het leggen van vloeren is de underlayment 18mm het meest geschikt. Underlayment is geen specifiek houtsoort, maar een plaat gemaakt van een soort hout. Het hout is bewerkt voor het specifieke doel om als ondergrond te dienen. Hjierdoor is het dus niet echte geschikt om als eindproduct (de vloer zelf) te gebruiken. Daarvoor is het materiaal niet echt mooi en ook in het onderhoud is het lastig om underlayment als zichtwerk schoon en verzorgd te houden. Underlayment kan heel gemakkelijk op maat worden gemaakt, al naar gelang het doel waarvoor je ze wilt gebruiken

Waarop letten bij gebruik van underlayment

Zoals al aangegeven zul je de juiste maat underlayment moeten kopen. Deze is voor vloeren 18mm en voor wanden 9mm. Het materiaal is daarnaast alleen binnenshuis te gebruiken. Het is namelijk niet bestendig tegen de meer gure weersomstandigheden. Het materiaal is verlijmd en in principe vochtwerend, maar bij grote hoeveelheden water zal dit het materiaal aantasten. De platen zijn in principe ongeschikt om te gebruiken voor zichtwerk, maar wil je dat toch doen, dan kun je het beste Fins Vuren gebruiken. Daarnaast is er voor dit soort materiaal en keurmerk. Let erop dat de platen die je koopt aan de eisen van het keurmerk voldoen.

Underlayment kunt je bestellen bij een online winkel die gespecialiseerd is in het aanbieden van dergelijke materialen. Je kunt het underlayment materiaal bestellen als hele plaat, maar mocht dat te groot zijn, dan kunnen er halve platen geleverd worden. Vergelijk altijd de prijzen en kenmerken van verschillende soorten underlayment, want er zitten nogal wat verschillen tussen. Niet alleen in de prijs, maar ook in de kwaliteit van de verschillende houtsoorten die zijn gebruikt bij het vervaardigen van de underlayment.